top of page

ACTIVITEITENVERSLAG 2019

 

In het verslagjaar 2019 heeft de Stichting Brave New Works één veelomvattend project geïnitieerd en gefinancierd: N’GOLÁ, de VIII Biënnale van São Tomé e Príncipe, die van 25 juli tot en met 18 augustus 2019 heeft plaatsgevonden. Gedurende drie weken werden er in de kleine eilandenrepubliek São Tomé e Príncipe verschillende activiteiten, waaronder een feestelijke opening, twee tentoonstellingen, drie performances, twee concerten, drie workshops en twee debatten georganiseerd. Er deden 47 kunstenaars mee.

 

De biënnale wilde enerzijds het tamelijk geïsoleerde eiland São Tomé verbinden met het Afrikaanse continent door middel van kunst en anderzijds het doorgaans negatieve beeld van Afrika kantelen. Kunstenaars uit verschillende delen van het Afrikaanse continent presenteerden uitmuntende werken gedurende de biënnale en inspireerden de bezoekers met een nieuw perspectief, namelijk een positieve visie op de toekomst van het continent. 

 

Deze doelstellingen zijn behaald. Het evenement heeft veel impact geleverd zowel op het eiland als bij de uitgenodigde Afrikaanse kunstenaars. De website Africa.com omschreef N’GOLÁ als “the most diverse African art and fashion event of all time”. Mediapartner Design Indaba noemde N’GOLÁ “a truly representative of African arts and fashion festival”. De kunstenaars vonden het een uitzonderlijke kans om samen te komen op het eiland. Zoals Kampire Bahana het verwoordde in de after movie: “Being at events like N’GOLÁ biennial with other African artists, is really the point of the whole thing."

 

Het totale bezoekersaantal gedurende de drie weken van N’GOLÁ kwam op 8500 lokale en internationale bezoekers. Op de drukbezochte opening waren verscheidene bekende gezichten te zien, onder wie de President van São Tomé e Príncipe Manuel Pinto da Costa, de Minister van Cultuur en de Minister van Toerisme en de Nederlandse ambassadeur van Angola, Anne van Leeuwen. 

Het evenement had een zeer positieve ontvangst, vooral in Afrika. De bezoekers waren erg enthousiast en deden mee aan alle activiteiten. De deelnemende kunstenaars vonden het een bijzondere ervaring met alle kunstenaars een band aan te gaan en dezelfde optimistische visie over het Afrikaanse continent te delen.

bottom of page