top of page

ACTIVITEITENVERSLAG 2020

Het verslagjaar 2020 begon voor de Stichting Brave New Works met het initiatief voor en financiering van de pop-up tentoonstelling Now Look Here – The African Art of Appearance. De tentoonstelling vond plaats van 24 januari tot en met 23 februari in een loods in Amsterdam Noord. Vanwege succes en op verzoek van het publiek werd het evenement verlengd tot en met 8 maart.

 

Now Look Here was een outtake van de N’GOLA Biennale in 2019. Er deden 18 kunstenaars mee uit verschillende delen van Afrika, met kunstwerken die opvallen door hun uiterlijke verschijning en daarmee de kijker naar zich toe trekken om een dieper verhaal te vertellen. De presentatie werd aangevuld met werk van Nederlandse  kunstenaars met wortels in de diaspora, geselecteerd door de Nigeriaanse gast-curator Azu Nwagbogu. Het doel was een ander en positiever beeld van Afrika neer te zetten dan doorgaans in de media wordt neergezet. Tijdens het feestelijke openingsweekend in de aanwezigheid van 750 gasten met een diverse culturele achtergrond was het grootste deel van de kunstenaars aanwezig. Er vond een programma van Artist Talks plaats en een diner met gasten uit verschillende culturele sectoren met als doel verbindingen aan te gaan.

 

Het evenement had een zeer positieve ontvangst. Onder andere NRC, Volkskrant en Parool schreven lovende artikelen. Veel schoolgroepen bezochten de tentoonstelling, waaronder leerlingen van basisscholen uit de buurt en kunstacademiestudenten. Het totale bezoekersaantal kwam uit op 6166 personen.

 

Aangespoord door de corona-crisis initieerde en financierde Brave New Works in het najaar een tweede tentoonstelling: Onward&Upward – Art in the Garden of Life, geopend op 2 oktober 2020 in de galerieruimtes van Droog in Amsterdam. De tentoonstelling reflecteert op de onzekerheden en gevaren van het leven en op de kracht van de mens om door te gaan. De 32 geselecteerde kunstenaars tonen werk dat dicht bij onze emoties staat. Het is kunst die ons omarmt en troost, ons ontroert, inspireert en stimuleert. Maar ook kunst die schuurt, prikt en onverwachte gezichtspunten biedt. De ca. 600m2 aan ruimte werd omgetoverd tot een surrealistische tuin als metafoor voor de kracht van het leven, ontworpen door Liselore Frowijn.

 

Het doel van de tentoonstelling was tevens om de kunstenaars in de tijd van de pandemie een platform te bieden en werk van hen te verkopen. Zowel publiek als kunstenaars reageerden zeer enthousiast. De tentoonstelling werd ontroerend en troostvol gevonden. Bezoekers reageerden unaniem over de schoonheid van de tentoonstelling, men was verrast door de sterke en gevarieerde selectie van kunstwerken en verwonderd door de - voor velen - nieuwe ervaring van de totale scenografie. Er werden een aantal kunstwerken verkocht en ook de giftshop, met souvenirs van de kunstenaars, werd goed verkocht. Er werden tevens groepen studenten rondgeleid, waaronder van de Reinwardt Academie voor Museologie, Akademie Vogue voor Styling, mode en interieur en het Sandberg Instituut, de Masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie.

 

Vanwege de lockdown die per 15 december is ingezet, werd de tentoonstelling helaas vroegtijdig gesloten. Een programma van online Artist Talks, waarbij wekelijks een kunstenaar aan het woord komt over zijn of haar werk zorgt ervoor dat de tentoonstelling levend wordt gehouden. Thijs Wolzak maakte een video van de tentoonstelling die eveneens online wordt gepresenteerd. Gezien de enthousiaste reacties van het bezoekende publiek is het plan om zodra de lockdown wordt opgeheven, de tentoonstelling met een aanvulling van kunstwerken opnieuw te openen.

 

Door de beperkingen van alle coronamaatregelen en de vroegtijdige sluiting van de tentoonstelling bleef het bezoekersaantal laag. Per 15 december lag het totale bezoekersaantal op 1650.

 

Ter gelegenheid van Onward&Upward nodigde Brave New Works de dichter en acteur Ramsey Nasr uit een dichtbundel samen te stellen met poëzie die troost en kracht biedt in onzekere tijd. Nasr verzamelde 23 gedichten uit de Nederlandse geschiedenis, die gebundeld zijn in het boekje ‘Het Lange Heden’. Hij gaf een lezing en voordracht van één van de gedichten tijdens de openingslunch. De bundel is in gelimiteerde oplage uitgebracht en wordt verkocht in de tentoonstelling en in zeven boekwinkels verspreid over Nederland.

 

De stichting steunde in 2020 ook projecten van derden. In de eerste plaats het tentoonstellingsprogramma van de White Cube op een oude plantage in Lusanga, DR Congo, een project van het Institute for Human Activities, dat tot doel heeft de verhoudingen tussen plantages en westerse musea (vaak opgericht gefinancierd door plantages) gelijk te maken. De stichting steunde ook het programma Disarming Design from Palestine, een designlabel voor Palestijnse producten. In 2020 is een tweejarig Masterprogramma opgezet in samenwerking met het Sandberg Instituut , waarin wordt onderzocht hoe design een vehikel kan zijn voor politiek verzet en solidariteit in de strijd tegen onderdrukking en onrecht. Brave New Works heeft de reis en verblijfkosten van één uit Palestina afkomstige student gefinancierd.

bottom of page