top of page

Disarming Design from Palestine

Disarming Design from Palestine ging acht jaar geleden van start als een designlabel voor Palestijnse producten. De activiteiten van DDfP bewegen zich op het snijvlak van crafts, design en politiek en richten zich daarbij op de rol van design in situaties van onderdrukking en onrecht, specifiek in Palestina.

 

In 2018 is het designcentrum (community center) Hosh Jalsa opgericht in Palestijnse stad Birzeit, 7,5 kilometer ten noorden van Ramallah. Het centrum is gevestigd in het voormalige huis van de familie Nasser gebouwd in 1885 en bevat o.a. een bibliotheek, een café, werkplaatsen, een galerie en twee gastenverblijven.

De gastenkamers zijn bestemd voor buitenlandse ontwerpers die tijdens een verblijf van 1 tot 3 maanden designworkshops organiseren voor de lokale gemeenschap. Daarnaast wordt elk jaar een Summer school georganiseerd met buitenlandse en Palestijnse ontwerpers en lokale ambachtslieden. Samen ontwikkelen zij producten die tot nadenken stemmen over de huidige Palestijnse realiteit en bijdragen aan het ontwikkelen van een nieuwe Palestijnse identiteit.

 

In 2020 zal Disarming Design from Palestine een tweejarig Master programma opzetten in samenwerking met het Sandberg Instituut in Amsterdam. In dit masterprogramma wordt onderzocht hoe design een vehikel kan zijn voor politiek verzet en solidariteit in de strijd tegen onderdrukking en onrecht.

Aan het programma zullen 20 studenten deelnemen. De ideeën, instrumenten en strategieën die zij zowel individueel als gezamenlijk ontwikkelen moeten leiden tot de oprichting van revolutionaire designplatforms die artistiek en economisch onafhankelijk opereren en hun metier inzetten voor de bestrijding van onderdrukking en onrecht.  

De Stichting Brave New Works ondersteunt dit initiatief door de reis en verblijfkosten van één uit Palestina afkomstige student te financieren.

disarmingdesign.com

bottom of page