N’GOLÁ, de VIII biënnale van São Tomé e Príncipe
Van 25 juli tot en met 18 augustus 2019 heeft N’GOLÁ, de VIII Biënnale van São Tomé e Príncipe plaatsgevonden. Gedurende drie weken werden er in de kleine eilandenrepubliek São Tomé e Príncipe verschillende activiteiten, waaronder een feestelijke opening, twee tentoonstellingen, drie performances, twee concerten, drie workshops en een twee debatten, georganiseerd. Er deden 47 kunstenaars mee.
De biënnale wilde enerzijds het tamelijk geïsoleerde eiland São Tomé verbinden met het Afrikaanse continent door middel van kunst en anderzijds het doorgaans negatieve beeld van Afrika kantelen. Kunstenaars uit verschillende delen van het Afrikaanse continent presenteerden uitmuntende werken gedurende de biënnale en inspireerden de bezoekers met een nieuw perspectief, namelijk een positieve visie op de toekomst van het continent.
Deze doelstellingen zijn behaald. De partners, waaronder CACAU (São Tomé e Príncipe), Roça São João Dos Angolares (São Tomé e Príncipe), Roça Mundo (São Tomé e Príncipe), Foundation Support São Tomé e Príncipe, Design Indaba (Zuid-Afrika), TAP Air (Portugal), Pestana Hotel Group (Portugal), waren tevreden met de geleverde resultaten.
Het evenement heeft veel impact geleverd zowel op het eiland als bij de uitgenodigde Afrikaanse kunstenaars. De website Africa.com omschreef N’GOLÁ als “the most diverse African art and fashion event of all time”. Onze partner Design Indaba noemde N’GOLÁ “a truly representative of African arts and fashion festival”. De kunstenaars vonden het een uitzonderlijke kans om samen te komen op het eiland. Zoals Kampire Bahana het verwoordde in de after movie: “Being at events like N’GOLÁ biennial with other African artists, is really the point of the whole thing. Being an international African is a luxury."
Het totale bezoekersaantal gedurende de drie weken van N’GOLÁ kwam op 8 500 lokale en internationale bezoekers. Op de wel bezochte opening waren verscheidene bekende gezichten te zien, onder wie de President van São Tomé e Príncipe Manuel Pinto da Costa, de Minister van Cultuur en de Minister van Toerisme en de Nederlandse ambassadeur van Angola, Anne van Leeuwen.
De Facebookpagina van N’GOLÁ heeft in de tussentijd 5 500 duizend volgers verworven en de Instagram pagina 4 000, waardoor de marketingcampagne de doelgroep goed kon bereiken. Het evenement had een zeer positieve ontvangst, vooral in Afrika. De bezoekers waren erg enthousiast en deden mee aan alle activiteiten. De deelnemende kunstenaars vonden het een bijzondere ervaring met alle kunstenaars een band aan te gaan en dezelfde optimistische visie over het Afrikaanse continent te delen. De after movie geeft een mooie indruk van het sentiment rond de biënnale: kijk hem hier.
N’GOLÁ heeft met de persactiviteiten internationale publicaties online en offline binnengehaald. Daarnaast hebben ook alle media in São Tomé geschreven en een bedrage geleverd aan het evenement, met name de nationale televisie en radio, maar ook de online televisie en de São Tomése kranten. Het evenement had in totaal 12 mediapartners uit 5 landen, waaronder Attitude (Portugal), Nataal (Groot-Brittannië), Dezeen (Groot-Brittannië), Cause and Effect (Groot-Brittannië), Vogue (Portugal), DAMN (België), C& (Zuid-Afrika), Design Indaba (Zuid-Afrika), Umbigo (Portugal), TVS (São Tomé), RNSTP (São Tomé) en Andim TV (São Tomé). Tijdens de opening hebben we twee mediapartners over laten komen naar São Tomé: Nataal Magazine en het Portugese kunstblad Umbigo. Tevens is Facehunter, een influencer met 240 K volgers onze gast geweest die gedurende zijn verblijf op São Tomé alles live heeft gedeeld. De Afrikaanse pers was lastig om te benaderen door de taalverschillen, in slechts vijf landen op het continent is Portugees de voertaal. De persberichten zijn alsnog goed ontvangen, vooral door de Angolese pers (Angola Portal), maar ook in Kenya (Maputo Fastforward) zijn de berichten goed opgepakt. Het volledige persoverzicht is hier te vinden.
Verschillende advertenties zijn ingezet op Facebook en Instagram om meer volgers te creëren. De social media advertentie campagnes hadden uiteraard het meeste succes in São Tomé e Príncipe, maar ook in de buurlanden waaronder Ghana, DR Congo, Nigeria en Kameroen. Elke twee weken ging er een nieuwsbrief uit naar de volgers van de biënnale. Op São Tomé zijn voornamelijk traditionele media ingezet om het publiek te bereiken aangezien slechts 30% van de mensen een telefoon bezit. Er zijn drie reclamespotjes op de televisie ingekocht en één radio commercial gedurende de periode van de biënnale. Ook hing er een billboard in het centrum van São Tomé Stad, en was de aankomsthal van vliegveld bekleed met een mega banner van het evenement. Voorts is er een klassieke campagne gevoerd in dorpen en steden op het eiland, door posters te plakken, flyers uit te delen en met bewoners in gesprek te gaan. De Afrikaanse aandacht is heel belangrijk voor en van het succes van deze biënnale.